Sağlık Alanında Elma Sirkesi Kullanımı

Sirkenin MÖ 5000 yıllarında bulunduğu söyleniyor. Kendi haline bırakılan üzüm suyu önce şaraba sonra da sirkeye dönüşmüş. Önceleri yiyecekleri saklamakta kullanılan sirkenin tıp alanındaki kullanımları sonradan gelmiş. Hipokrat sirkeyi yaraları iyileştirmekte kullanmış. 1700’lerde tıp alanında çalışanlar sirkeyi zehirli sarmaşık zararından mide ağrılarına kadar çok çeşitli alanlarda kullanmışlar. Sirke Tip 1 diyabetin tedavisinde bile kullanılmış.

Fransızca ekşi şarap anlamında olan sirke (vinegar) fermente olabilecek herhangi bir karbonhidratla yapılabilir; örneğin, üzüm, hurma, hindistan cevizi, patates, pancar ve tabii elma. Geleneksel olarak sirke uzun ve yavaş bir fermantasyon süreciyle yapılır. Böylece meyvenin içindeki doğal asetik asit, gallik asit, kateşin, epikateşin, kafeik asit gibi biyoaktif bileşenler açısından zenginleşir, bu da elma sirkesine antioksidan ve antimikrobiyal etki kazandırır.gibi bir çok faydalı etkilerini güçlendirir.

 Diyabet

Sirkenin kan şekerinin düzenlenmesinde etkili olduğu gösterilmiştir.

Kan Şekerini Düzenler

Elma sirkesi kullandığınız zaman kan şekeri seviyesinin düştüğünü görebilirsiniz. Kalp Sağlığı

Sirke, kolesterolü, trigliseridleri ve tansiyonu düşürmekte etkili olduğu için kalp sağlığını destekler.

Sirkenin düzenli tüketimi kan trigliseritlerini, kolesterolü ve kan basıncını düşürür. Böylece, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinde azalma görülür. Sirke bazı kanser türlerinde kanser gelişiminin önlenmesinde önemli katkıları vardır.

Cilt Tahrişleri

Cildi temizleyen ve gözenekleri açan sirke, su ile karıştırılarak pamuk yardımıyla cilde sürülür. Cilt üzerindeki bakterileri öldürerek mikrobiyal sorunları azaltır. Akne gibi bakteri üremesi ile artan cilt sorunlarının tedavisinde destek olarak kullanılabilir. Cilt lekeleri için elma sirkesi kullanılabilir.